Bize Ulaşın

Bayilik Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Finansal Konular

Bayilik alırken bir yol belirlenmesi önemlidir, belirlenen yol çerçevesinde finansal konularda da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bayilik Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Finansal Konular başlıklı yazımızda bu konuları açıklıyoruz.

Günümüzde herkes kendi işine sahip olmak ister ve bunun için çalışır. Ve insanlar yatırım yapacakları zaman baştan iş kurmak yerine alanında iyi ve büyük firmalardan bayilik almak daha cazip gelmektedir. Öncelikle bir yatırımcı olarak hangi sektörde iş yapmak istediğini tanımlamak gerekir. Böylelikle bir yol haritası belirlenir.

Bayilik sektöründe işleyiş bu şekildedir.
Bir yatırımcı olarak başlangıçta önceliğiniz maliyetse eğer aşağıda sıraladığımız maddeleri göz önünde bulundurmanızda fayda var.

  1. İlk ödemeler: Bu kısım bayiliği almadan önce franchisor’a ödemeniz gereken kullanım bedelini kapsar. Bu kullanım bedeli ücreti genelde tek seferde ödenir. Ama bazı fanchisorlar için bölgenin büyüklüğü, işletmenin lokasyonuna göre farklılık göstermektedir. Daha küçük bölgeler daha uygun fiyatlıdır ama iş fırsatı sınırlıdır. En önemli nokta bayilik bedelinin tek seferde mi ödeneceği yoksa taksitle de ödeme seçeneği sunuluyor mu kesinlikle öğrenmeniz gerekir.
  2. Diğer Ödemeler:  Franchisor’a karşı olan mali yükümlülüğünüz bayilik kullanım ücretini ödedikten sonra da devam eder. Diğer ödemeler telif hakkı gibi tekrarlanan ve belli aralıklarla yapılan ödemeleri kapsamaktadır. Telif ücreti satış yüzdesini kapsamaktadır fakat bazı firmalar haftalık, aylık veya yıllık olarak değişmeyen sabit bir ücret talep eder. Telif hakkı ilk ödemelere dahil değildir. Fakat üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.
  3. Tahmini İlk Yatırım Maliyeti: Bu madde en önemli maddedir. Çünkü iş kurma maliyetinin ne kadar olacağı ile ilgilidir. İş kurma maliyetinin içerisine bayilik kullanım bedeli, çalışma sermayesi, ekipmanlar ve malzeme gibi masrafları dahil edebiliriz. Asıl maliyetler kişisel durumunuza bağlı olarak farklılık gösterebilir. Unutmamamız gereken en büyük nokta bu yapacak olduğunuz ilk yatırım ve ilk üç ayki masraflar için kullanabilecek olduğunuz para. Bayilik için kullanacağınız tek para bu değil. Farklı işlerde olduğu gibi bu alanda da giderleriniz olacak. Fakat size yol göstermesi için  Franchisor firma ile konuşabilir masrafları nasıl yöneteceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

Gofrette Franchise ve bayilik şartları hakkında detaylı bilgi almak ve franchise uzmanlarımızla görüşerek birebir ücretsiz danışmanlık hizmeti almak için bize ulaşın.
[email protected] üzerinden bize mail atabilir ya da iletişim sayfamızdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz. 
Aynı zamanda hızlı iletişim kurmak ve aklınızdaki tüm soruları cevaplandırmak için 0(232) 202 25 60 numaralı hattımızdan bizi arayabilirsiniz.